بهار امسال با رسوایی آغاز میشود
اکران نوروز و فرصت ویژهیی که در این زمان برای نمایش فیلمهای سینمایی به وجود میآید سبب شده، رقابت برای تصاحب سالنهای سینما در این مقطع جدی و جدیتر شود و از سال گذشته به رسمی جدید، کاندیداهای اکران نوروزی از سوی شورای صنفی نمایش معرفی شوند و جالب اینکه این کاندیداها به تایید کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی و حوزه هنری نیز برسند تا در نهایت پنج فیلم روی پرده سینما بروند. امسال فیلمهای «تهران ۱۵۰۰» به کارگردانی بهرام عظیمی، «به خاطر پونه» به کارگردانی هاتف علیمردانی، «بی تابی بیتا» ساخته مهرداد فرید، «رسوایی» به کارگردانی مسعود دهنمکی، «هیس دخترها فریاد نمیزنند» ساخته پوران درخشنده، «چه خوبه که برگشتی» به کارگردانی داریوش مهرجویی، «دربند» ساخته پرویز شهبازی، «رژیم طلایی» به کارگردانی رضا سبحانی، «جابهجا» به کارگردانی علی توکلنیا، «تنهای تنهای تنها» ساخته احسان عبدیپور، «حوض نقاشی» به کارگردانی مازیار میری، «سر به مهر» ساخته هادی مقدمدوست، «عملیات مهدکودک» به کارگردانی فرزاد ازدری، «قاعده تصادف» به کارگردانی بهنام بهزادی و «روز روشن» به کارگردانی جواد روشن به عنوان فیلمهایی که امکان نمایش آنها در نوروز پیش رو وجود دارد، معرفی شدهاند.

فیلمهای «تهران ۱۵۰۰» به کارگردانی بهرام عظیمی، «به خاطر پونه» به کارگردانی هاتف علیمردانی، «بی تابی بیتا» ساخته مهرداد فرید، «رسوایی» به کارگردانی مسعود دهنمکی، «هیس دخترها فریاد نمیزنند» ساخته پوران درخشنده، «چه خوبه که برگشتی» به کارگردانی داریوش مهرجویی، «دربند» ساخته پرویز شهبازی، «رژیم طلایی» به کارگردانی رضا سبحانی، «جابهجا» به کارگردانی علی توکلنیا، «تنهای تنهای تنها» ساخته احسان عبدیپور، «حوض نقاشی» به کارگردانی مازیار میری، «سر به مهر» ساخته هادی مقدمدوست، «عملیات مهدکودک» به کارگردانی فرزاد ازدری، «قاعده تصادف» به کارگردانی بهنام بهزادی و «روز روشن» به کارگردانی جواد روشن به عنوان فیلمهایی که امکان نمایش آنها در نوروز پیش رو وجود دارد، معرفی شدهاند
وزیر ارشاد و حاشیههای اکران نوروز
پرحاشیه شدن بحث اکران فیلمهای سینمایی و تصمیماتی که از سوی حوزه هنری و شورای صنفی نمایش درباره اکران فیلمها اتخاذ شده، موضوع اکران را در حد اظهارنظر وزیر هم گسترش داده است. وزیر ارشاد در طول سال ۱۳۹۱ بارها و بارها در مقام پاسخگوی وضعیت اکران برآمد. او اخیرا برای جلوگیری از همه حاشیههایی که ممکن است دوباره دامنگیر اکران نوروزی شود، گفتوگویی انجام داده است. سید محمد حسینی در گفتوگو با ایسنا در پاسخ به اینکه آیا حضور نماینده حوزه هنری و مجلس شورای اسلامی در جلسه انتخاب فیلمهای نوروزی برای جلوگیری از تکرار حاشیههای نوروز سال گذشته بوده است؟ اظهار کرد: «در این باره دوستان سینمایی خودشان تصمیم گرفتند و ما معمولا خیلی وارد جزییات نمیشویم. یعنی هر زمان تفاهمی صورت نگیرد و احتیاج به کمک باشد در خدمتشان هستیم ولی خوشبختانه کارها پیش میرود و نکته خاصی منعکس نشده است. البته همیشه تاکیدم بر این بوده که انتخابها به گونهیی باشد که کسی احساس نکند حقی از او ضایع شده است ولی به هر حال نوروز فصل خوبی برای اکران است و کسانی که فیلمها را انتخاب میکنند باید به گونهیی عمل کنند که این تصور ایجاد نشود که منافع خود یا دوستانشان را در نظر گرفتهاند.»حسینی افزود: «آنها باید تمام آثار را ببینند و آنهایی که آماده است یا اثر کسانی که داوطلب و متقاضی است را بررسی کنند و سپس براساس معیارها و ضوابط، فیلمها را انتخاب کنند. امیدوارم امسال این کار با کمترین واکنش منفی صورت بگیرد. البته همیشه ممکن است بعضی گلهها وجود داشته باشند و این هم طبیعی است که محدودیت وجود دارد چون حداکثر نمایش پنج فیلم در این ایام کشش دارد ولی باید سعی خودشان را بکنند که کمتر گلایه و شکایت وجود داشته باشد.» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره اینکه آیا به تازگی شکایتی از سوی حوزه هنری برای فیلم خاصی و تحریم آن مطرح شده است یا خیر، بیان کرد: «این قضیه را دنبال نکردهام ولی در مجموع امسال فیلمها قابل قبول هستند. همه کسانی که در جشنواره فیلم فجر حضور داشتند از تشکلهای دانشجویی تا روحانیونی که از قم اعزام شدند، غالبا محتوای فیلمها را تایید کردند، در این میان ممکن است جایی ایرادات جزیی هم مطرح باشد ولی درکل، فیلمها مورد پسند واقع شدهاند. حتی در جشنواره گفتمان انقلاب اسلامی حدود ۱۰ فیلم از فیلمهای فجر تقدیر شدند و این روند نشان میدهد، فیلمهایی که هیات انتخاب برای جشنواره برگزیده بودند، فیلمهای مناسب و خوبی بودند.»
اکران نوروز از منظر شورای صنفی
سخنگوی شورای صنفی نمایش زمانی که خبر انتشار فهرست ۱۵ فیلم کاندیدای اکران نوروزی را اعلام کرد به این مساله تاکید داشت که اسامی این فیلمها به تایید نماینده کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، حوزه هنری و سازمان سینمایی کشور رسیده است. اتفاقی که در سالهای اخیر در سینمای ایران همانند آن مشاهده نشده است؛ نظردهی مستقیم بخشی غیر از شورای صنفی نمایش درباره اکران فیلمهای سینمایی. این شیوه به وضوح نشان میدهد که مدیریت دولتی سینمای ایران که تلاش کرد شورای صنفی نمایش را از زیر سایه خانه سینما خارج کرده و تحت اختیار خود در آورد تا چه حد نادرست و غیرحرفهیی تصمیم گرفت. حبیب کاوش درباره اکران نوروزی و چگونگی ورود سایر بخشها به جریان این تصمیمگیری بیان کرد: «در اکران عید نوروز سال قبل اتفاقی افتاد که موجب شد عدهیی برای رسیدن به منافع خودشان، سوءاستفادههایی را انجام داده و تشنجهایی در سینمای ایران ایجاد کنند. به همین دلیل، در شورای صنفی نمایش با دقت فراوان اکران نوروز ۹۲ را با توجه به گزینههای مطرح بررسی کرده و به جدولی رسیدیم که آن را به وزارت ارشاد ارائه دادیم.»او توضیح داد: «جدولی که در شورای صنفی نمایش به آن رسیده بودیم از طریق روسای سه صنف به معاون فعالیت سازمان سینمایی، مدیرکل نظارت و ارزشیابی و یکی از اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ارائه شد و در جلسهیی با توجه به قواعدی که آییننامه به ما اجازه میداد و با دقت در حواشی سال قبل به جدولی رسیدیم که پس از بررسیهای زیاد به تصویب رسید.»کاوش خاطرنشان کرد: «این جدول براساس اولویتها تنظیم شده است. در صورتی که هر یک از فیلمها، پروانه نمایش و پروانه صنفی خود را در اختیار داشته باشند، میتوانند با سینماهای سرگروه قرارداد امضا کنند و قراردادشان را به شورای صنفی نمایش ارائه دهند اما اگر اولویتهای هر گروه با مشکلی مواجه شود طبیعتا امکان بستن قرارداد، به فیلم دوم، سوم یا چهارم جدول میرسد. اکران نوروزی از دو هفته مانده به عید نوروز و احتمالا از ۱۶ اسفندماه آغاز میشود.»او در پاسخ به پرسشی درباره لزوم تدوین این جدول با نظر اعضای کمیسیون فرهنگی، نماینده حوزه هنری، نماینده ارشاد و… گفت: «جلسهیی که به این منظور در ارشاد بود، جلسه بسیار خوبی بود. آنچه مهم بهنظر میرسد، این است که اکران عید با سلامت و رغبت همه نهادهای درگیر بسته شد. در واقع همه با هم نشستهاند و تمام قواعد و جوانب را در نظر گرفته تا احیانا مشکلی برای یک سال آینده سینمای ایران ایجاد نشود و هر کس نتواند از آب گلآلود خود ماهی بگیرد.»کاوش درباره پاسخ به پرسشی درباره درخواست دو فیلم «برف روی کاجها» و «پل چوبی» برای اکران نوروزی خاطرنشان کرد: «تا آنجا که شنیدهام و تقریبا تایید شده است «برف روی کاجها» در اکران دوم گروه «عصر جدید» روی پرده میرود و درباره «پل چوبی» هم باید بگویم، ضمن ابراز تاسف از اینکه تاکنون این فیلم خوب اکران نشده و آرزوی اینکه هرچه زودتر مخاطبان، «پل چوبی» را مشاهده کنند اما این تصمیمی نیست که من یا آقای هاشمی یا یک نفر خاص گرفته باشد بلکه این چینش یک تصمیم جمعی و به جهت سلامت سینمای ایران در یک سال آینده است.»به نظرمیرسد با توجه به اینکه جدول فوق به تایید مسوولان سازمان سینمایی کشور هم رسیده است، فیلمهای اعلام شده مشکلی برای دریافت پروانه نمایش نداشته و اولویتهای هرگروه در اکران نوروز ۹۲ روی پرده بروند.
اکران نوروز از نگاه پخشکنندگان
پخشکنندگان و تهیهکنندگان پنج فیلم اول اولویت اکران نوروزی اعلام کردهاند برای نمایش این فیلمها در نوروز ۱۳۹۲ مشکلی ندارند و به این ترتیب احتمالا پنج فیلم نخست فهرست شامل «تهران ۱۵۰۰»، «رسوایی»، »رژیم طلایی»، «حوض نقاشی» و «قاعده تصادف» در نوروز ۱۳۹۲ روی پرده خواهند رفت. بهنام بهزادی تهیهکننده فیلم سینمایی «قاعده تصادف» که فیلمش در اولویت اکران گروه «استقلال» قرار دارد بیان کرد: «پروانه نمایش «قاعده تصادف» آماده است. گویا تصمیمگیریها درباره این فیلم انجام شده و فقط روند اداره صدور پروانه نمایش باقیمانده است. پخش فیلم برای اکران نوروزی به «هدایت فیلم» سپرده شده و ما اکنون در حال آمادهسازی مواد تبلیغاتیمان هستیم.»از بازیگران این فیلم میتوان به امیر جعفری، اشکان خطیبی، بهاران بنیاحمدی، مهرداد صدیقیان، سروش صحت، محمدرضا غفاری، مارتین شمعونپور، روشنک گرامی، ندا جبراییلی و امید روحانی را نام برد. در خلاصه داستان «قاعده تصادف» که جوایز بسیاری را از جشنواره فیلم فجر گرفت، آمده است: «فیلم به روابط جوانان با همدیگر و والدینشان میپردازد».
غلامرضا فرجی مسوول پخش حوزه هنری که «حوض نقاشی» را در اولویت اکران گروه «آزادی» دارد، گفت: «اقدامات اولیه برای دریافت پروانه نمایش فیلم انجام شده است و بهنظر میرسد مشکلی برای دریافت پروانه نداشته باشیم. ما اکنون در حال آمادهسازی تبلیغات، تیزر و آنونس هستیم و حتی مجوز مُهر پوسترهای «حوض نقاشی» را برای اکران نوروزی دریافت کردهایم.»«حوض نقاشی» مازیار میری از جمله محصولات حوزه هنری است که توانست بالاترین رای تماشاگران را در سیویکمین جشنواره فجر کسب کند. در این فیلم، شهاب حسینی، نگار جواهریان و فرشته صدر عرفایی ایفای نقش میکنند. «حوض نقاشی» که نمایشهایش از شلوغترین نمایشهای جشنواره فجر بود درباره پدر و مادر معلولی است که با پسر سالمشان و زندگی اجتماعیشان با چالشهایی روبهرو میشوند. علی سرتیپی، مدیرعامل موسسه «فیلمیران» هم در ایام جشنواره از تلاش برای اکران «رسوایی» خبر داده بود و اکران این فیلم را قطعی دانسته بود. او درباره دریافت پروانه نمایش دو فیلم «رسوایی» و «تهران ۱۵۰۰» که در اولویت اکران گروههای «قدس» و «آفریقا» هستند اعلام کرد: «تهران ۱۵۰۰» از مدتها قبل پروانه نمایش خود را در اختیار دارد و برای دریافت پروانه نمایش «رسوایی» هم مشکلی نیست. «رسوایی» جدیدترین فیلم مسعود دهنمکی است که در آن اکبر عبدی در نقش یک روحانی به ایفای نقش میپردازد. از دیگر بازیگران این فیلم میتوان از الناز شاکردوست، محمدرضا شریفینیا، کامران تفتی، اسماعیل خلج، مریم کاویانی، امیردژاکام، امیر نوری، تینا آخوندتبار، مهسا کامیابی و محبوبه بیات نام برد. در خلاصه داستان «رسوایی» آمده است: «افسانه دختر بدنام محل که مورد توجه همسایهیی است به علت بدهیهای خود و پدرش تحت فشار و در آستانه فروپاشی کامل اخلاقی است. او پس از ربودن سفتههای پدرش به هنگام فرار با حاج یوسف روحانی زاهد محل برخورد میکند. حاج یوسف در مسیر کمک به افسانه دچار مصایبی میشود.»انیمیشن «تهران ۱۵۰۰» نخستین فیلم بلند سینمایی بهرام عظیمی است. این انیمیشن سینمایی که در جشنواره سیام فجر به نمایش درآمد، داستانی فانتزی دارد و از تصویرسازی چهرههایی مانند بهرام رادان، مهران مدیری، گوهر خیراندیش، محمدرضا شریفینیا، حبیب رضایی و… بهره برده است.
این فیلم روایتی فانتزی از شهر تهران در سال ۱۵۰۰ است
حسین فرحبخش از مسوولان دفتر «پویا فیلم» و از مدیران سینما «عصر جدید» که «رژیم طلایی» را در اولویت سینمایش دارد، اعلام کرده بود که پروانه نمایش فیلم قبل از آغاز جشنواره فیلم فجر صادر شده است.
این فیلم که مضمونی طنز در فضای اجتماعی دارد به موضوع مهریههای سنگین و غیرمعقول میپردازد. مهدی هاشمی، مریلا زارعی و امین حیایی بازیگران اصلی «رژیم طلایی» هستند. در حالی اکران نوروزی ۵ فیلم تقریبا قطعی شده است که در ایام برگزاری سیویکمین جشنواره فیلم فجر و بهدنبال درخواستهای مکرر برای نمایش «زندگی مشترک آقای محمودی و بانو»، معاون فعالیتهای سازمان سینمایی کشور اعلام کرده بود که برای نمایش این فیلم در اکران اول یا دوم نوروز تلاش خواهد کرد. فعلا فیلم روحالله حجازی حتی به اولویتهای ۱۵گانه شورای صنفی نمایش برای اکران اول عید راه نیافته است. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز پاسخدهی درباره صدور پروانه نمایش عمومی این فیلم سینمایی را مرتبط با معاونت امور سینمایی دانسته است.
«برف روی کاجها» به کارگردانی پیمان معادی هم یکی دیگر از فیلمهایی بود که قصد داشت در یکی از گروههای سینمایی در عید نوروز روی پرده برود اما چنین امکانی میسر نشده و گویا سیدجمال ساداتیان (تهیهکننده فیلم)، تاییدیه اکران نخستین فیلم سینمایی پیمان معادی را در اکران دوم گروه عصرجدید گرفته است. «برف روی کاجها» از جمله آثاری است که حوزه هنری علاقهیی به نمایش آن در سینماهایش ندارد. «پل چوبی» هم یکی از فیلمهایی بود که علی سرتیپی، مدیرعامل فیلمیران و پخشکنندهاش از قطعی شدن اکرانش خبر داده بود اما اکنون این فیلم، حتی به جمع جدول اولویتهای نوروزی راه نیافته است. این فیلم هم مانند «برف روی کاجها» از سوی حوزه هنری برای نمایش در سینماهایش تحریم شده است. فرامرز قریبیان، کارگردان «گناهکاران» که شنیده میشد فیلم او در نوروز ۱۳۹۲ اکران خواهد شد به دلیل شلوغیهای این فصل نمایش اعلام کرد، ترجیح میدهد از اکران نوروزی صرفنظر کند و با اشاره به ترافیک فیلمها در اکران نوروزی تاکید کرد دوست ندارم وارد دعواهای اکران نوروزی شوم. او گفت: «من هم مثل خیلی از فیلمسازان، نوروز را زمان مناسبی برای اکران فیلمم میدانم ولی نمیخواهم وارد دعواهای اکران نوروزی شوم و ترجیح میدهم تابستان و اوایل تیر ماه فیلم اکران شود. آنقدر فیلمهای زیادی در لیست اکران نوروزی هست که دیگر جایی برای ما وجود ندارد. استقبال از «گناهکاران» در جشنواره فجر خیلی خوب و راضیکننده بود. از این بابت خوشحالم و مطمئنم که اگر فیلم در زمان مناسبی اکران شود و دچار ممیزی مجدد نشود با استقبال خوبی در اکران عمومی روبهرو خواهد شد، مطمئنم اکثر مردم فیلم را دوست داشته باشند.»او درباره ممیزی فیلم عنوان کرد: «وزارت ارشاد مسائلی را درباره فیلم عنوان کرده است و با پلیس هم باید صحبتهایی داشته باشیم. هنوز معلوم نیست که فیلم در اکران عمومی کوتاه شود یا خیر. شاید فیلم بلند شود، هنوز معلوم نیست.»
:: بازدید از این مطلب : 254
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0